Значение на самардала

Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) е тревисто растение от семейство Лукови. Изсушена и стрита, се използва като подправка, често като съставка в шарена сол. В България самардалата /див лук/, като подправка е най — разпространена в Сливенска , Старозагорска област,Странджа и района над "Слънчев бряг"/Бургаска/.Расте на луковици,от които излизат по два и повече тънки стръка на дължина до 40 см.На външен вид прилича много на някои треви,но лесно се разпознава по трискатовото си стебло,което при напречен срез наподобява трите лъча в емблемата на "Мерцедес".Вероятно тази е причината самардалата да бъде наричана "мерцедесът на подправките". Най-популярен е следният метод на приготвянето ѝ като подправка: Берат се младите стръкове, преди да започне зреенето на семената. Набрани,те се смилат с машинка за кайма, като може 2-3 пъти да се прекарат през нея. Или по-лесния начин е с пасатор.Резултатът е силно ароматна зелена пихтия. Същата тази пихтия се смесва със ситна йодирана сол. Пропорцията е различна, в зависимост колко солена искате да бъде самардалата. След като се смеси е необходимо добре да се разбърка. Сместа се разстила в плосък съд, например тава и се поставя на сенчесто и добре проветриво място, където да съхне. Периодично се разбърква всеки ден по 2-3 пъти и така до пълното изсъхване, след което по желание може да се пресее през сито. Друг,не по-малко ефикасен начин е,снопчета самардала да се нарежат с нож или ножица на ситно/0.5 см/.Разбъркват се с по-голямо количество сол/заради хигроскопичността й/.След изсъхване,сухата маса може да се пресити със сито за брашно при желание да се намали солеността.Самата подправка се стрива ръчно. Съхранява се в добре затворени буркани, а най-добре непрозрачни съдове. С времето леко загубва първоначално ярко зеления си цвят и съхранението на тъмно забавя този процес. Въпреки избледняването, вкусът си остава абсолютно същият, специфичен и чудесен. Прекрасна подправка за варени меса, печени гъби, пиле, картофи, яйца, ястия с ориз, пресни краставици и домати.

📈

Любопитно:


Речникът разполага с 32469 термина и с 33385 описания.

Последното добавено описание е на терминът "гарез".